Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Anul 2020 a fost cu siguranta anul provocarilor pentru cei care lucreaza in salarizare, fie ca sunt contabili, specialisti in HR sau chiar antreprenori, care au de gestionat cu eficienta costurile salariale
Iata sinteza celor mai importante modificari care s-au aplicat in anul 2020:
- Cresterea salariului minim pe economie, incepand cu 01.01.2020, de la 2.080 lei la 2.230 lei (HG 935/2019 publicata in Monitorul oficial nr. 1010 /16.12.2019)
- Reducerea suprataxarii contractelor cu timp partial. Prin aceasta lege s-a revenit la calculul taxelor aferente contractelor cu timp partial avand ca baza venitul brut realizat si nu un salariu minim brut pe economie( Legea 263/2019 publicata in Monitorul Oficial nr. 1054/30.12.2019)
- Cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate. Aceasta contributie este corelata cu salariul minim pe economie. Conform Legii nr. 448/2006 firmele care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Daca nu angajeaza persoane cu handicap, platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap. Crescand salariul minim a crescut si aceasta contributie.
- Introducerea unui tip de concediu nou – concediu pentru supraveghere copil in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise (Legea 19/2020)
- Introducerea somajului tehnic suportat de stat in perioada situatiei de urgenta (OUG 30/2020)
Mai mult ca oricand, in aceasta perioada cei care au avut de aplicat aceste schimbari si de raportat in diferite declaratii fiscale au constatat importanta a 3 facilitati:
- posibilitatea de a lucra cu usurinta de la distanta
- softuri actualizate la timp pentru a putea raporta la timp
- generarea automata a documentatiei care trebuie depusa la institutiile statului pentru recuperarea indemnizatiilor.
Daca utilizezi programul de contabilitate SmartBill Conta, ai modulul de Salarizare inclus si poti sa accesezi de oriunde ai access la internet. Aceasta iti asigura flexibilitatea de a munci de oriunde, de acasa la fel ca de la birou.

Printre facilitatile din aplicatia de salarizare SmartBill se numara si posibilitatea de a genera documentatia necesara pentru recuperarea sumelor de la stat pentru somaj tehnic, zile libere, copil, etc. Cu cat firma ta este mai mare cu atat este mai importanta aceasta facilitate fiindca ar fi foarte complicat sa completezi manual toate declaratiile pentru un numar mare de angajati.

Salarizare din SmartBill Conta este actualizata in timp foarte scurt cu noutatile aparute in acest domeniu.
Iata de exemplu, in continuarea listei de noutati fiscale prezentate mai sus, o lista de implementari care s-au facut incepand cu luna aprilie, in SmartBill:
1.nu se vor mai acorda facilitati fiscale la calculul contributiilor sociale si impozitului aferente somajului tehnic suportat de stat (pentru salariatii din constructii sau cei scutiti de impozit)
2.se pot acorda tichete de masa cu o valoare maxima de 20 lei (modificarea se face din Salarizare > Setari, inainte de a incepe calculul salarial)

3.perioada de somaj tehnic se va considera stagiu de cotizare la calculul concediilor medicale, dar la valoarea salariului minim pe economie (proportional pentru numarul de zile de somaj tehnic).
In modulul de salarizare de la SmartBill poti efectua calculul salarial, genera statele de plata, fluturasii de salariu, toate adeverintele de care ai nevoie si la final poti genera declaratia 112.
